Vegan eten bij anderen

Donderdag volgde ik een discussie op Facebook. In deze discussie werd de opmerking gemaakt dat het nogal wat is om van anderen te vragen veganistisch te koken.

Nou. Ik heb daar nooit moeite mee gehad.

Sowieso zijn er best wat mensen in mijn omgeving die het leuk vinden om recepten op te zoeken en me te verrassen. Zo at ik laatst op een verjaardag een heerlijk stuk vegan chocoladetaart. Tof!

In mijn omgeving zijn natuurlijk genoeg mensen die niet goed weten wat veganisme inhoudt/zich er niet echt voor interesseren/niet graag in de keuken staan. Als ik bij iemand uit een van deze categorieën ga eten, zorg ik ervoor dat mijn gastheer of gastvrouw (hierna: gastheer) niet meer moeite hoeft te doen dan nodig. Je kan iemand best een handje helpen, toch?

Met deze tips kan het haast niet misgaan als je bij iemand anders eet:

  • Zorg ervoor dat je zeker weet dat je gastheer weet wat veganisme inhoudt. Op het moment suprême ontdekken dat er ei in een gerecht zit, is zowel voor jou als voor de kok heel vervelend.
  • Geef hier en daar een subtiele hint. Weet je dat je soep gaat eten? Vermeld dan terloops dat hummus zo lekker is op stokbrood. Komt er een vleesvervanger op tafel? Laat weten wat jouw favoriete sausje is.
  • Vraag of de gastheer hulp kan gebruiken. Kan je een recept aanleveren? Moet je komen helpen met koken? Staan er ingrediënten in een recept waar de kok niet bekend mee is? Kan je tips geven over vervangende ingrediënten?
  • Laat weten wat er kant-en-klaar te krijgen is. Soep, bijvoorbeeld. En vergeet dan niet heel duidelijk te laten weten welke soep het precies moet zijn. De tomatensoep van het ene merk is de tomatensoep van het andere merk niet.
  • Vraag of je zelf iets mee kan nemen. Dit heb ik regelmatig gedaan. Het is voor mij een kleine moeite zelf iets te koken of te kopen en het scheelt de gastheer soms heel wat hoofdbrekens. Ik vind het leuk anderen te laten proeven wat ik eet. Let er wel op dat je genoeg eten meeneemt als je voor deze optie kiest. Mijn ervaring is dat veel mensen wat willen proeven en dat als het lekker is, er weinig overblijft voor jezelf.
  • Wees tevreden. Niet iedereen kan even goed koken. Soms wordt er iets summiers op tafel getoverd. Onthoud dat iemand zijn best voor jou heeft gedaan en reageer dankbaar. Op weg naar huis kan je altijd nog een zak chips halen bij een benzinestation.

Hoe pak jij het aan als je bij iemand anders gaat eten?