web analytics

Wat is veganisme?

Ik ben veganist. Sommigen vinden dat een beetje een griezelig woord en zeggen liever vegan. Of ze vertellen dat ze plantaardig leven. Wat voor naam je er ook aan geeft, de inhoud van de boodschap blijft hetzelfde. Veganisten doden geen dieren en willen dieren ook op andere manieren niet gebruiken. Dat zorgt ervoor dat veganisten geen producten van dierlijke afkomst gebruiken of eten.

Wat gebruikt een veganist niet?
Een veganist eet geen producten van dierlijke herkomst. Dus geen vlees, vis, melk, eieren, kaas of honing. Ook geen producten waar ingrediënten van dierlijke herkomst in verwerkt zitten.

Veganisme komt niet alleen tot uiting aan de eettafel. Ook sommige niet eetbare producten worden van dierlijke materialen gemaakt. Voorbeelden hiervan zijnschoenen van leer, kleding van wol of zijde en bijenwas in cosmetica.

Wat eet een veganist wel?
Gelukkig blijft er nog veel lekker eten over. Groente, fruit, zaden, noten en peulvruchten. Dat klinkt misschien wat karig, maar sinds ik overgestapt ben op een vegan eetpatroon eet ik veel gevarieerder en lekkerder dan toen ik vegetarisch at.

Waarom veganisme?
Deze vraag wordt me vaak gesteld. De overstap naar veganisme heb ik gemaakt omdat alle redenen waarom ik vegetariër was, ook voor veganisme bleken te gelden. Ik wilde niet dat dieren gedood werden voor hun vlees, maar voor de productie van bijvoorbeeld eieren worden ook dieren gedood. Ook is een plantaardige levensstijl een stuk minder schadelijk voor het milieu.

Meer weten?
Ik heb het hier kort gehouden, want het internet staat vol met informatie die ik liever niet allemaal dubbel beschrijf. Er is meer te vertellen over wat wel en wat niet als vegan. En er is véél meer te vertellen over de redenen om over te stappen op een vegan levensstijl.

Wil je toch meer weten me horen? Lees mijn blogpost ‘misverstanden over veganisme‘. Of stel hieronder je vraag, dan zal ik deze zo snel mogelijk beantwoorden.

Leave a Reply

CommentLuv badge